لیکوپن
.
لیکوپن از اعضای خانوادهی کاروتنوئیدها میباشد. لیکوپن همانند سایر کاروتنوئیدها یک پیگمان طبیعی محلول در چربی است (لیکوپن به رنگ قرمز میباشد) که در گیاهان و میکروارگانیسمهای خاصی وجود دارد و بعنوان یک پیگمان کمکی جذب کنندهی نور عمل کرده و از این ارگانیسمها در برابر اثرات سمی اکسیژن و نور محافظت میکند. همچنین میتواند از انسانها در برابر برخی بیماریهای خاص مانند سرطان پروستات، احتمالاً برخی سرطانهای دیگر و بیماری عروق کرونر قلب محافظت کند.
کاروتنوئیدها پیگمانهای اصلی ایجاد کننده رنگ در گیاهان و سبزیجات میباشد (به توضیحات مربوط به بتا- کاروتن و لوتئین و زاگزانتین مراجعه کنید) لیکوپن عامل ایجاد رنگ قرمز در گوجهفرنگی است.
برای مشاهده متن مرجع و
رفرنس در کتاب PDR
for Nutritional Supplements اینجا
کلیک کنید.
نام برند
ویتابیوتیکسVITABIOTICS
کشور تولید کننده
انگلستاننام شرکت عرضه کننده
ویتابیوتیکستعداد در هر بسته
30 عدددسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
لیکوپن .عصاره گوجه فرنگیشکل دارویی
قرصقیمت
۰ ریالنام برند
نچرال وردnatural world
کشور تولید کننده
آمریکانام شرکت عرضه کننده
لیوارتعداد در هر بسته
100 عدددسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
لوتئولین,لیکوپن .لوتئین لیکوپنشکل دارویی
قرصقیمت
۰ ریالسوال خود را مطرح کنید. لطفا پیش از طرح سوال، پرسش و پاسخ های قبلی را ملاحظه فرمایید. ممکن است پرسش شما، قبلا پاسخ داده شده باشد
نام علمی: | لیکوپن |
---|---|
نام علمی(لاتین): | Lycopene |
دسته بندی: | آنتی اکسیدان ها/ملکول های گیاهی/فیتوکمیکال ها |
توضیحات علمی: |
علاوه بر گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum) و فرآوردههای حاصل از گوجهفرنگی مانند رب، سس پیتزا، ...
علاوه بر گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum) و فرآوردههای حاصل از گوجهفرنگی مانند رب، سس پیتزا، آب گوجهفرنگی و سس گوجهفرنگی، لیکوپن در هندوانه، پاپایا، گریپ فروت و guava pink (نوعی گیاه امریکایی مربوط به جنس psidium) نیز وجود دارد. میزان لیکوپن در محصولات فرآوری شده گوجهفرنگی بیشتر از میزان آن در گوجهفرنگی تازه میباشد. میزان متوسط دریافت روزانهی لیکوپن حدود 25 میلیگرم است که حدود 50% از آن از محصولات فرآوری شده گوجهفرنگی تأمین میشود. لیکوپن یک ایزومر حلقوی بتا- کاروتن است. بتا- کاروتن که دارای حلقههای
بتا- یونون ((Beta-ionone در هر انتهای مولکول میباشد، در گیاهانی مانند
گوجهفرنگی از طریق فعالیت آنزیم لیکوپن بتا- سیکلاز ساخته میشود. لیکوپن
یک مولکول با 40 اتم کربن، بصورت زنجیرهی باز پلی ایزوپره نوئید با 11
پیوند دوگانه کنژوگه میباشد. فرمول ساختاری لیکوپن به شکل زیر است: |
عملکرد: |
لیکوپن میتواند فعالیتهای آنتی کار سینوژنیک (ضد سرطان) و آنتی آتروژنیک (ضد ایجاد آترواسکلروز) داشته ...
لیکوپن میتواند فعالیتهای آنتی کار سینوژنیک (ضد سرطان) و آنتی آتروژنیک (ضد ایجاد آترواسکلروز) داشته باشد. سرطان مانند سایر بیماریهای مزمن با استرس اکسیداتیو ارتباط دارد. مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهند که لیکوپن بیشترین اثرات آنتی اکسیدانی را در بین تمام کاروتنوئیدها دارد. این ماده توانایی خاموش کردن اکسیژن فعال را بسیار بیشتر از بتا- کاروتن داشته علاوه بر این میتواند رادیکالهای پراکسیل را به دام انداخته، اکسیداسیون DNA و پراکسیداسیون لیپیدها را مهار کند. برخی مطالعات نشان میدهد که این ترکیب اکسیداسیون لیپوپروتئین با دانسیتهی کم (LDL) را نیز مهار میکند. |
مکانیسم عمل: |
مکانیسمهای غیر آنتی اکسیدانی نیز مطرح شدهاند. اختلال در سیگنال سلولها میتواند باعث افزایش رشد ...
مکانیسمهای غیر آنتی اکسیدانی نیز مطرح شدهاند. اختلال در سیگنال سلولها میتواند باعث افزایش رشد سلولی و در نهایت ایجاد سرطان شود. لیکوپن میتواند ارتباطات بین سلولی را از طریق اتصالات شکافدار تحریک کند. لیکوپن احتمالاً میتواند فسفوریلاسیون القا شده توسط کارسینوژن پروتئینهای تنظیم کننده مانند p53 و Rb آنتی انکوژنها را مهار کرده و تکثیر سلولی را در فازهای G0-G40چرخهی سلولی متوقف کند. یک محقق این فرضیه را ارائه داده است که تعدیل آنزیمهای متابولیزه کنندهی کبدی سیتوکروم P450 2E1 توسط لیکوپن میتواند مکانیسم زمینهای محافظت از ایجاد ضایعات پارانئوپلاستیک ناشی از کارسینوژن در کبد موش باشد. لیکوپن همچنین میتواند تکثیر سلولی تحریک شده بوسیله فاکتورهای رشد شبه انسولین را کاهش دهد. چندین مدرک آزمایشگاهی مقدماتی در مورد این اثر لیکوپن روی تکثیر سلولی وجود دارد. |
فارماکوکینتینک: |
لیکوپن در مکملهای غذایی به فرم یک اولئورزین، در کمپلکسهای فسفولیپیدی و در روغنها وجود دارد. در ...
لیکوپن در مکملهای غذایی به فرم یک اولئورزین، در کمپلکسهای فسفولیپیدی و در روغنها وجود دارد. در غذاها، لیکوپن بصورت قسمتی از یک ماتریکس (در کلروپلاستها یا کروموپلاستها) در میوهها و سبزیجات وجود دارد. میزان کارآیی جذب لیکوپن از مکملها و مواد غذایی متغیر است. در مورد گوجهفرنگی که در آن لیکوپن محکم به ماتریکس چسبیده است، میزان و کارآیی جذب لیکوپن کم بوده ولی میزان جذب آن در محصولات فرآوری شده گوجهفرنگی بسیار بیشتر است. جذب بهتر لیکوپن از مواد غذایی فرآوری شده به این دلیل است که به دنبال فرآیندهای گرمایی و مکانیکی لیکوپن از سلولهای گیاهی پاره شده آزاد شده و نیز در اثر گرما ایزومر ترانس آن به ایزومر سیس تبدیل میشود که فراهمی زیستی سیس- لیکوپن بیشتر از ترانس- لیکوپن میباشد. لیپیدها جذب لیکوپن را افزایش میدهند. برای مثال، ترکیب سس گوجهفرنگی و روغن زیتون نسبت به سس گوجهفرنگی بدون روغن، لیکوپن قابل جذب بیشتری در اختیار بدن قرار میدهد. در سلولهای کبدی، لیکوپن با لیپوپروتئینها ترکیب شده و به شکل لیپوپروتئینهای با دانسیتهی بسیار کم (VLDL) و لیپوپروتئینهای با دانسیتهی کم (LDL) از سلولهای کبدی به داخل جریان خون آزاد میشود. در پلاسما، لیپوپروتئین لیپاز VLDL را به LDL تبدیل میکند. لیکوپن در داخل پلاسما بیشتر بصورت LDL منتقل میشود. مطالب زیادی در مورد فارماکوکینتیک لیکوپن بخصوص دربارهی نحوه توزیع و متابولیسم آن ناشناخته است. |
موارد مصرف: |
لیکوپن میتواند در پیشگیری و احتمالاً درمان برخی از سرطانها بخصوص سرطان پروستات مفید بوده و در ...
لیکوپن میتواند در پیشگیری و احتمالاً درمان برخی از سرطانها بخصوص سرطان پروستات مفید بوده و در برابر بیماریهای قلبی عروقی اثرات حفاظتی داشته باشد. مطالعاتی که این تأثیرات مثبت لیکوپن را بیان میکنند، به نتایج قطعی نرسیدهاند. همچنین براساس برخی مطالعات ابتدایی شواهد بسیار کمی وجود دارد که بیان میکنند لیکوپن در کنترل بیماری HIV و سایر اختلالات سیستم ایمنی یا در کنترل ناهنجاریهای دژنراتیو سلولهای عصبی نیز میتواند اثربخش باشد. ادامه بستن متن |
موارد منع مصرف : |
لیکوپن در افرادیکه به هریک از اجزای تشکیل دهنده محصولات حاوی لیکوپن حساسیت دارند منع مصرف دارد. ...
لیکوپن در افرادیکه به هریک از اجزای تشکیل دهنده محصولات حاوی لیکوپن حساسیت دارند منع مصرف دارد. ادامه بستن متن |
موارد احتیاط: |
زنان باردار و مادران شیرده بهتر است که لیکوپن مورد نیاز خود را از منابع غذایی دریافت کرده و از ...
زنان باردار و مادران شیرده بهتر است که لیکوپن مورد نیاز خود را از منابع غذایی دریافت کرده و از مکملها استفاده نکنند. ادامه بستن متن |
تداخلات: |
داروها Cholestyramine: دریافت همزمان کلستیرامین و لیکوپن میتواند جذب لیکوپن را کاهش دهد. ... داروها Cholestyramine: دریافت همزمان کلستیرامین و لیکوپن میتواند جذب لیکوپن را کاهش دهد. Colestipol: مصرف همزمان کلستیپول و لیکوپن میتواند جذب لیکوپن را کاهش دهد. روغن معدنی (Mineral oil): مصرف همزمان روغن معدنی و لیکوپن میتواند جذب لیکوپن را کاهش دهد. اورلیستات (Orlistat): اورلیستات میتواند جذب لیکوپن را کاهش دهد. مکملهای غذایی بتا- کاروتن: مصرف همزمان بتا- کاروتن و لیکوپن میتواند جذب لیکوپن را افزایش دهد. تری گلیسیریدها با زنجیرهی متوسط: دریافت همزمان تریگلیسریدهای با زنجیرهی متوسط و لیکوپن میتواند جذب لیکوپن را افزایش دهد. پکتین: مصرف همزمان پکتین و لیکوپن میتواند جذب لیکوپن را کاهش دهد. غذاها روغنها: روغنهای غذایی مانند روغن زیتون میتواند جذب لیکوپن را افزایش دهد. ) Olestraنوعی ماده جایگزین چربی فاقد هرگونه کالری و چربی قابل جذب): این ترکیب جذب لیکوپن را کاهش میدهد. ادامه بستن متن |
نحوه و میزان مصرف: |
مکملهای لیکوپن بصورت فرآوردههای اولئورزین، فرآوردههای فسفولیپیدی و به شکل روغن مانند تری ...
مکملهای لیکوپن بصورت فرآوردههای اولئورزین، فرآوردههای فسفولیپیدی و به شکل روغن مانند تری گلیسیریدها با زنجیرهی متوسط موجود میباشد. دوز این ماده از 5 تا 15 میلیگرم در روز متغیر است. مناسبترین دوز لیکوپن شناخته نشده است. ادامه بستن متن |
نام برند
ویتابیوتیکسVITABIOTICS
کشور تولید کننده
انگلستاننام شرکت عرضه کننده
ویتابیوتیکستعداد در هر بسته
30 عدددسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
لیکوپن .عصاره گوجه فرنگیشکل دارویی
قرصقیمت
۰ ریالنام برند
نچرال وردnatural world