برنج تخمیری قرمز
.
برنج تخمیری قرمز به ماده حاصل از تخمیر برنج با نژادهای مختلف مخمر Monascus Purpureus(went) اشاره میکند. برنج تخمیری قرمز به مدت قرنها در غذاها و داروهای چینی استفاده شده است. این ماده در ایالات متحده در طول نیمه دوم دهه 1990 به عنوان یک مکمل رژیمی برای کنترل سطح لیپید سرم معرفی شد.
از آنجایی که این فراورده حاوی مهارکننده HMG-COA ردوکتاز، لوواستاتین است، بنا به نظر FDAاین ماده یک مکمل غذایی نبوده و همچنین یک داروی تایید شده نیز نمیباشد. هنوز مشخص نیست که در نهایت این ماده در چه گروهی قرار خواهد گرفت.
استفاده از برنج تخمیری قرمز ظاهراً ابتدا در قوم Tang مرسوم بوده و از طریق سازندههای شراب Fukein حدود 1 قرن پیش به تایوان معرفی شده است. چینیها از آن به عنوان ماده رنگدهنده در تهیه غذاهایی مانند ماهی، سس ماهی، خمیر ماهی، شراب برنج (Fu chiu) و شیر سویای قرمز استفاده میکنند. همچنین در طب سنتی چین این ماده برای درمان سوءهاضمه، اسهال و افزایش گردش خون به کار میرود.
برای مشاهده متن مرجع و
رفرنس در کتاب PDR for Nutritional Supplements اینجا کلیک کنید.
سوال خود را مطرح کنید. لطفا پیش از طرح سوال، پرسش و پاسخ های قبلی را ملاحظه فرمایید. ممکن است پرسش شما، قبلا پاسخ داده شده باشد
نام علمی: | برنج تخمیری قرمز |
---|---|
نام علمی(لاتین): | Red Yeast Rice |
دسته بندی: | فرآورده های طبیعی |
توضیحات علمی: |
علاوه بر رنگهای طبیعی مثل موناسوروبین و موناسین (مشتقات آزافیلون)، برنج
تخمیری قرمز حاوی نشاسته، ...
علاوه بر رنگهای طبیعی مثل موناسوروبین و موناسین (مشتقات آزافیلون)، برنج تخمیری قرمز حاوی نشاسته، اسیدهای چرب (اولئیک، لینولنیک، لینولئیک، پالمیتیک، استئاریک) فیتوسترولها (بتا-سیتوسترول، استیگماسترول)، ایزوفلاوونها و موناکولینها است. موناکولینها دارای فعالیت مهارکنندگی هیدروکسی متیل گلوتاری 1 کوآنزیم (HMG-COA) A ردوکتاز هستند. مهارکننده HAG-COA ردوکتاز به عنوان استاتین شناخته میشود. اولین استاتینی که در
ایالات متحده به عنوان ماده کاهنده کلسترول استفاده شد، لوواستاتین بود.
لوواستاتین از Monascus ruber مشتق شده و در ابتدا موناکولین k نام گرفت.
موناکولین k،لاکتونی است که در بدن به فرم فعال استاتین تبدیل میشود که
ترکیبی مشابه با بتا-هیدروکسی اسید موناکلین k (لوواستاتین، موینولین)
است. |
عملکرد: |
برنج تخمیری قرمز میتواند در بعضی افراد عملکردهای هیپوکلسترولمیک و هیپوتری گلیسریدمیک داشته باشد. ...
برنج تخمیری قرمز میتواند در بعضی افراد عملکردهای هیپوکلسترولمیک و هیپوتری گلیسریدمیک داشته باشد. ادامه بستن متن |
مکانیسم عمل: |
مکانیسم اثر هیپولیپیدمیک برنج تخمیری قرمز به طور کامل مشخص نیست. عمل هیپوکلسترولمیک احتمالی برنج ...
مکانیسم اثر هیپولیپیدمیک برنج تخمیری قرمز به طور کامل مشخص نیست. عمل هیپوکلسترولمیک احتمالی برنج تخمیری قرمز میتواند بخشی از طریق حضور مهارکنندههای HMG-COA ردوکتاز، به ویژه موناکولین I (لوواستاتین، موی نولین) و بتاهید روکسی اسید متناظرش، موناکولین II، اعمال شود. لوواستاتین در بدن به متناظری به نام بتا- هیدروکسی اسید تبدیل میشود که میتواند HMG-COA ردوکتاز را مهار کند. HMG-COA ردوکتاز تبدیل HMG-COA را به موالونات کاتالیز میکند که یک مرحله محدود کننده سرعت در بیوسنتز کلسترول است. لوواستاتین سبب کاهش کلسترول تام پلاسما، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-C)، نسبت کلسترول تام به HDL-C و LDL به HDL-C کلسترول و کاهش خفیف VLDL-C و تری گلسیرید میشود. مقدار لوواستاتین در فرم دارویی لوواستاتین از 10 تا 40 میلیگرم متغیر است. با این حال هنوز مشخص نیست که چرا دوز 2/7 میلیگرمی لوواستاتین در برنج تخمیری قرمز در کاهش لیپید از دوزهای بالاتر دارویی لوواستاتین موثرتر است. احتمالا وجود ترکیبات دیگری در برنج تخمیری قرمز در کنار مهارکنندههای HMG-COA ردوکتاز ممکن است اثرات کاهندگی لیپیدها را تقویت کرده و یا ممکن است به طور سینرژیسم با مهارکنندههای HMG-COA ردوکتاز همکاری کند. البته ماهیت این ترکیبات و مکانیسم اثر آنها، هنوز به خوبی مشخص نشده است. بتا- سیتوسترولی (بتا- سیتوسترول را ببینید) که در برنج تخمیری قرمز یافت میشود عمل هیپوکلسترولمیک دارد با این وجود مقدار این ماده در برنج تخمیری قرمز کمتر از آن است که بتواند فعالیت هیپوکلسترولمیک داشته باشد. |
فارماکوکینتینک: |
فارماکوکینتیک برنج تخمیری قرمز در انسانها شناخته نشده است. با این وجود، اطلاعات زیادی از ...
فارماکوکینتیک برنج تخمیری قرمز در انسانها شناخته نشده است. با این وجود، اطلاعات زیادی از فارماکوکینتیک لوواستاتین که به نظر میرسد ماده بیواکتیو اصلی برنج تخمیری قرمز باشد شناخته شده است. میزان جذب لوواستاتین تقریبا 30% است که این میزان در صورت استفاده به همراه غذا افزایش مییابد. لوواستاتین پس از جذب، از طریق گردش پورت به کبد منتقل شده ودر آنجا به طور گستردهای تحت استخراج First-pass قرار میگیرد. کبد محل اصلی عملکرد لوواستاتین است. کمتر از 5 درصد از لوواستاتین خوراکی به گردش سیستمیک میرسد. لوواستاتین در کبد به متناظری به نام بتا- هیدروکسی اسید متابولیزه میشود که مهارکننده فعال HMG-COA ردوکتاز است. علاوه بر بتاهیدروکسی اسید لوواستاتین، لوواستاتین به میزان کمی به متابولیتهای دیگر شامل مشتقات 6ـ هیدروکسی متابولیزه میشود. لوواستاتین در نهایت تحت متابولیسم سیتوکروم P450 قرار میگیرد. دفع عمدتاً از طریق مسیر صفراوی است. تقریبا 83 % از دوز خوراکی لوواستاتین در مدفوع (دفع صفراوی و لوواستاتین جذب نشده) و تقریبا 10% در ادرار دفع میشود. |
موارد مصرف: |
برنج تخمیری قرمز میتواند اثرات هیپوکلسترولمیک و هیپوتری گلیسریدمیک داشته باشد. اما هنوز بر سر ...
برنج تخمیری قرمز میتواند اثرات هیپوکلسترولمیک و هیپوتری گلیسریدمیک داشته باشد. اما هنوز بر سر کاربرد آن به عنوان مکمل یا دارو توافق وجود ندارد. ادامه بستن متن |
موارد منع مصرف : |
مصرف این ماده در افراد دارای حساسیت به هر جز محصولات حاوی برنج تخمیری قرمز منع مصرف دارد. مصرف ... مصرف این ماده در افراد دارای حساسیت به هر جز محصولات حاوی برنج تخمیری قرمز منع مصرف دارد. مصرف این ماده در زنان باردار، زنان در سنین باروری و مادران شیرده غیر مجاز است. مصرف این ماده در افراد مبتلا به بیماری فعال کبدی و افزایش آمینوترانس فراز بدون علت غیر مجاز است. ادامه بستن متن |
موارد احتیاط: |
از آنجایی که ماده بیواکتیو اصلی برنج تخمیری قرمز لوواستاتین است، تمام هشدارها، موارد احتیاط و ...
از آنجایی که ماده بیواکتیو اصلی برنج تخمیری قرمز لوواستاتین است، تمام هشدارها، موارد احتیاط و تداخلات لوواستاتین دارویی در مورد برنج تخمیری قرمز نیز به کار میرود. استفاده از برنج تخمیری قرمز برای درمان هایپرلیپیدمی باید با نظارت پزشکی انجام شود. افرادی که سابقه بیماری کبدی دارند و افرادی که به طور روتین مشروبات الکلی مصرف میکنند، باید در مصرف برنج تخمیری قرمز احتیاط کنند. لوواستاتین و دیگر مهارکنندههای HMG-COA ردوکتاز در برخی موارد منجر به میوپاتی میشوند که با درد عضله یا ضعف مرتبط با افزایش سطح کراتین کیناز تظاهر مییابد. رابدومیولیز با یا بدون نارسایی کلیوی حاد، ثانویه به میوگلوبینوری، به ندرت گزارش شده است. افرادی که برنج تخمیری قرمز مصرف میکنند باید هرگونه درد عضلانی بدون دلیل، تندرنس یا ضعف را به پزشک خود گزارش کنند. خونریزی و یا افزایش INR در تعداد کمی از بیمارانی که وارفارین همراه با لوواستاتین میگیرند، گزارش شده است. افزایش مداوم (بیشتر از 3 بار بالاتر از حد نرمال) در آمینو ترانس فراز سرم (ترنس آمیناز) در 9/1% افرادی که لوواستاتین به مدت حداقل 1 سال میگیرند در بعضی آزمایشات کلینیکی دیده میشود. انجام تستهای کبدی قبل از شروع مصرف برنج تخمیری قرمز، 6 و 12 هفته بعد از شروع مصرف آن و به طور دورهای بعد از آن توصیه میشود. گزارش شده است که لوواستاتین، سطح کوآنزیم Q10 را کاهش میدهد. ادامه بستن متن |
عوارض جانبی: |
در مطالعات کلینیکی برنج تخمیری قرمز، عوارض جانبی کمی گزارش شده است و عمدتا شامل نفخ و سوزش سردل ...
در مطالعات کلینیکی برنج تخمیری قرمز، عوارض جانبی کمی گزارش شده است و عمدتا شامل نفخ و سوزش سردل میباشد. است. یک مورد گزارش آنافیلاکسی در اثر استنشاق برنج تخمیری قرمز وجود دارد. عوارض جانبی فرم دارویی لوواستاتین شامل بالا رفتن تستهای کبدی، بالا رفتن سطوح کراتین کیناز (غیرقلبی)، میوپاتی و اختلال عملکرد کبد است. به طور کلی، لوواستاتین به خوبی تحمل شده و عوارض جانبی معمولاً گذرا و خفیف هستند. |
تداخلات: |
داروها ضد قارچهای azole شامل Fluconazole, Ketconazole, Itraconazole: مصرف همراه برنج تخمیری ... داروها ضد قارچهای azole شامل Fluconazole, Ketconazole, Itraconazole: مصرف همراه برنج تخمیری قرمز با ضد قارچهای azole میتواند خطر میوپاتی را افزایش دهد. Cyclosporine: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با Cyclosporine خطر میوپاتی را افزایش میدهد. فیبراتها شامل Clofibrate, Fenofibrate: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با یک فیبرات ممکن است خطر میوپاتی را افزایش دهد. Gemfibrozil: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با جم فیبروزیل میتواند خطر میوپاتی را افزایش دهد. آنتیبیوتیکهای ماکرولید شامل Clarithromycin, Erythromycin: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با آنتیبیوتیکهای ماکرولید خاصی میتواند خطر میوپاتی را افزایش دهد. :Nefazodoneمصرف برنج تخمیری قرمز همراه با این دارو خطر میوپاتی را افزایش میدهد. مهارکنندههای پروتئاز شامل Amprenavir,Indinavir, Nelfinavir, Ritonavir, Saquinavir: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با یک مهارکننده پروتئاز خطر میوپاتی را افزایش میدهد. استاتینها شامل Atorvastatin, Cerivastatin, Fluvastatin, Lovastatin, Pravastatin, Simvastatin,: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با یک استاتین در فرم دارویی، خطر بروز عوارض جانبی را افزایش میدهد. Warfarin: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با وارفارین ممکن است منجر به افزایش INR و در نتیجه خونریزی شود. مکملهای غذایی نیکوتینیک اسید: مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با دوز بالای نیکوتینیک اسید خطر میوپاتی را افزایش میدهد. غذاها آب گریپ فروت: آب گریپ فروت حاوی موادی مثل فورانو کومارین برگاموتین است که سیتوکروم P450 3A4، آنزیمی که لوواستاتین را متابولیزه میکند را مهار میکند.بنابراین مصرف برنج تخمیری قرمز همراه با آب گریپ فروت خطر میوپاتی را افزایش میدهد. وعدههای غذایی: وقتی لوواستاتین ناشتا خورده میشود غلظت پلاسمایی لوواستاتین و متابولیتهای فعالش به طور متوسط دو سوم زمانی است که لوواستاتین بلافاصله بعد از غذا خورده میشود. اوردوز هیچ گزارشی از اوردوز با برنج تخمیری قرمز وجود ندارد. موارد کمی ازاوردوز اتفاقی فرم دارویی لوواستاتین گزارش شده است. دوزحداکثر دوز 6-5 گرم است. ادامه بستن متن |
نحوه و میزان مصرف: |
برنج تخمیری قرمز به طور معمول در فرآوردههای ترکیبی و تکجزئی موجود است. مکملهای رژیمی برنج تخمیری ...
برنج تخمیری قرمز به طور معمول در فرآوردههای ترکیبی و تکجزئی موجود است. مکملهای رژیمی برنج تخمیری قرمز تا 4/0% مهارکنندههای HMG-COA ردوکتاز استاندارد شده است که3/0% آن از معادلهای لوواستاتین تامین میشود. میآید. دوز 2400 میلیگرمی روزانه 6/9 میلیگرم مهارکنندههای HMG-COA ردوکتاز، 2/7 میلیگرم معادلهای لوواستاتین را منتقل میکند. برنج تخمیری قرمز به طور معمول در کپسولهای 600 میلیگرمی موجود است. دوز معمول روزانه 2400 میلیگرم است. |