انواع ویتامین C را بشناسیم
ویتامین C همراه با بیوفلاونوئیدها مخلوطی از ویتامین C به شکل آسکوربیک اسید یا آسکوربات به همراه فلاونوئیدهاست. به طور معمول فلاونوئیدها، فلاونوئیدهای مرکبات هستند و از لیمو، پرتقال و گریپ فروت مشتق میشوند. به نظر میرسد که فلاونوئیدها به صورت سینرژیست با ویتامین C عمل می¬کنند. این یافته¬ حاصل مطالعات و نوشته¬های بیوشیمیدان مجارستانی Alboct Szent- Gyorgyi است که کاشف اسید آسکوربیک میباشد. وی علاوه بر اسید آسکوربیک موادی را از مرکبات و فلفل مجارستانی استخراج نمود که نام آنها را ویتامین P نهاد. ویتامین P هم اکنون به بیوفلاونوئیدها یا فلاونوئیدها اطلاق میشود. فلاونوئیدها ویتامین نیستند.
این دانشمند معتقد بود بیوفلاونوئیدها و ویتامین C به صورت سینرژیست عمل می¬کنند تا سلامت مویرگهای خونی را حفظ کرده و از شکنندگی آنها جلوگیری کنند. شواهد in vitro وجود دارد که نشانگر این عمل سینرژیست هستند. در پژوهشی مشاهده شد که آسکوربیک اسید با فلاونوئید کرستین(quencetin) در محافظت از سلولهای بافت پوستی در محیط کشت علیه آسیبهای اکسیداتیو القا شده با کمبود گلوتاتیون به صورت سینرژیست عمل ¬می¬کند.
با این حال تاکنون شواهد معتبری در رابطه با عملکرد سینرژیست ویتامین C و فلاونوئیدها در شرایط in vivo به دست نیامده است. مطالعه¬ی اخیری در محیط کشت پیشنهاد می¬کند که فلاونوئیدها حتی قادر به مهار جذب ویتامین C به داخل سلول هستند.
بعضی فرمولاسیونها از فلاونوئیدهای پرتقال Citrus aurantium استفاده می¬کنند.
ویتامین C آسرولا (Acerola) از میوه¬ی acerola به دست می¬آید. این میوه مربوط به درخت یا بوته¬ی کوچکی است کهL Malphighia glabra نامیده میشود. این گیاه بومی مناطق آنتیلز و شمال آمریکای جنوبی است. به آسرولا، گیلاس باربادو یا گیلاس آنتیلز، گیلاس هند غربی، گیلاس پروتوریکو، cereso، cereja- das- antilhas وcereja- do- para نیز می-گویند. در سال 1945 این میوه توسط محققان دانشکده¬ی پزشکی دانشگاه پورتوریکو آنالیز شد و مشاهده شد که از نظر محتوای ویتامین C بسیار غنی میباشد. این مطالعه از این واقعیت جالب منشاء میگرفت که مردم محلی از این میوه برای سرماخوردگی استفاده می¬کردند.
Rose hip به میوه¬های گل رز گفته میشود. این میوه تخمدان متورم گل میباشد که پس از ریزش گلبرگها، تخم تولید می¬کند. زمانی که تمامی گلبرگهای گل ریختند هر چیزی که متصل به ساقه بماند میوه¬ی رز (rose hip) خوانده میشود. این میوه¬ها از منابع غنی ویتامین C هستند. در حقیقت گونه¬ای به نام (Rosa rugosa Thunb) حاوی بیشترین میزان ویتامین C موجود در میان ارگانیسمها در جهان است. میوه¬ی این گونه بیش از 7 گرم ویتامین C در هر 100 گرم یا 7% ویتامین C دارد. Acerola دومین منبع غنی طبیعی ویتامین C است که %7/4 ویتامین C دارد. برای مقایسه، پرتقال بدون پوست حاوی 05/0% ویتامین C است. در طول جنگ جهانی دوم انگلیس، نروژ و سوئد با بحرانهای اسکوروی مواجه شدند. از آنجا که جنگ در رفت و آمد کشتیها محدودیت ایجاد کرده بود، انگلیسیها قادر به تهیه مرکبات کافی نبودند و کودکان شروع به بروز علایم اسکوروی اولیه نمودند.
انگلیسیها کشف کردند که میوه¬ی رز یک منبع عالی ویتامین C است و از این میوه در تهیه¬ی چای، سوپ و شربت استفاده کردند. کودکان هر روز این مکملها را دریافت می¬کردند و این عامل باعث پیشگیری از مشکلات اسکوروی شد. میوه¬ رز اصلی¬ترین منبع طبیعی ویتامین C است. تعداد کمی از گونه¬ها که در تهیه¬ی ویتامین از آنها استفاده میشود، عبارتند از: Rosa rugosa Thunb, Rosa mosqueta ,Rosa canina. علاوه بر ویتامین C میوه¬ی رز حاوی کاروتنوئیدهایی چون بتا –کاروتن، لیکوپن، زئاگزانتین، روبی گزانتین، گازانیاگزانتین، بتا- کریپتوگزانتین، گاما –کاروتن، لوتئین، ویولاگزانتین و آنتراگزانتین میباشد. همچنین محتوی فلاونوئیدها، کاتچین¬ها، پلی فنلها، پروسیانیدین¬ها و پکتین¬هاست.
متابولیتهای آسکوربات و ویتامین C مکملهای تجاری ویتامین C هستند که محتوی ویتامین C در شکل یک نمک و معمولاً کلسیم آسکوربات و متابولیتهای ویتامین C میباشد. این متابولیتها می¬توانند آلدونیک اسیدها L - ترئونیک اسید، L- گزیلونیک اسید و L- لیکسونیک اسید باشند. متابولیت رایج در این محصولات L- ترئونیک اسید است که با نام 2، 3، 4- تری هیدروکسی –]ترئو[ بوتانوئیک اسید نیز خوانده میشود. L – ترئونیک اسید معمولا به صورت کلسیم یا کلسیم L-ترئونات وجود دارد و درصد کلسیم L-ترئونات در محصول معمولا 1% میزان آسکوربات است. لذا قرصی که 500 میلی¬گرم آسکوربات فراهم می¬کند قادر به تامین 5 میلی¬گرم L- ترئونات خواهد بود.
آسکوربات و متابولیتهای ویتامین C گاهی تحت نام مکمل متابولیت آسکوربات خوانده میشوند. بعضی مطالعات in vitro نشان می¬دهند که افزودن L-ترئونات به آسکوربات، کیفیت انتقال آسکوربات به سلولها را بهبود می¬بخشد. درمطالعات حیوانی افزایش جذب و نگهداری بیشتر ویتامین C زمانی که حیوان مکمل آسکوربات و ترئونات را دریافت می¬کرد، بیش از زمانی بود که حیوان آسکوربات تنها دریافت می¬نمود. یک مطالعه کشت بافت نشان داد که افزودن ترئونات به آسکوربات تولید پروتئین¬های کلاژن و بافت مینرالیزه شده را در مقایسه با دریافت منحصر آسکوربات افزایش میدهد. از این پژوهش نتیجهگیری شد که این خاصیت می¬تواند با فرآیند ترمیم زخم و تولید مجدد استخوان در ارتباط باشد.
با وجود اینکه مطالعات in vitro و حیوانی جالب توجه بودند اما آنچه مورد نیاز است یک مطالعه¬ی بالینی با طراحی و اجرای خوب بر روی انسان میباشد تا بررسی شود که آیا متابولیتهای ویتامین C نظیر L- ترئونین میتوانند بر وضعیت ویتامین C تاثیر گذار باشند یا خیر.
*********
منبع: سامانه مکمل شناسی