موارد مصرف کنجد
مشخص شده است که دوز منفرد لیگنانهای دانه کنجد سسامین و سسامولین (mg136) ترشح ادراری گاما ـ توکوفرول همزمان تجویز شده را در مطالعه انسانی کاهش میدهد. لیگنانهای دانه کنجد، سسامین و سسامینول غلظت گاماتوکوفرول در بافتها و سرم موشهای صحرایی را افزایش میدهد، ساخت متابولیت گاماتوکوفرول، 2 و 7 و 8 و تریمتیل ـ2 (′2 ـ کربوکسیاتیل) ـ6ـ هیدروکسی کرومان (گاما ـ CEHC) و ترشح آن به ادرار را مهار میکند و این کار را به واسطهی مهار متابولیسم وابسته به سیتوکروم P450-CYP3A وابسته به متابولیسم گاماتوکوفرول انجام میدهد.
ویتامین E (آلفا ـ توکوفرول) و سسامین بهصورت سینرژیک فشارخون را پایین میآورند و استرس اکسیداتیو و ترومبوژنز مغزی را در موشهای مبتلا به پرفشاری خون خود بهخودی (SHR) در معرض سکته مغزی کاهش میدهند.
توکوتری انول رژیم غذایی میتواند آسیب پوستی القایی با UVB را در موشهای بدون مو کاهش دهد و سسامین اثر توکوتری انول را افزایش میدهد. در مطالعهای نشان داده شد که توکوتری انول نسبت به D ـ آلفا توکوفرول بهصورت قویتری از پوست محافظت میکند. مشاهده شد که سسامین، آلفا ـ و گاما ـ توکوتری انول بیشتری در پوست موشهای تغذیه شده با رژیم آلفا ـ و گاما ـ توکوتری انول به همراه سسامین ایجاد میکند.
این مطلب نشان داده شد که تغذیه موشها با لیگنانهای کنجد، سسامین و سسامینول، به همراه یک رژیم ضعیف از D ـ آلفا توکوفرول یا گاما ـ توکوفرول، میزان آلفا ـ توکوفرول یا گاما ـ توکوفرول را بهترتیب در پلاسما، کبد، کلیه و مغز بالا میبرد.
هنگامیکه لیگنانهای دانهی کنجد با لیگنان بذر کتان، سکوایزولاریسیرزینول دی گلیکوزید (SDG) یا لیگنان صنوبر، 7 ـ هیدروکسی ماتا ای رزینول (HMR) جایگزین میشود، هیچ گونه تغییری در سطوح آلفا- توکوفرول یا گاما- توکوفرول مشاهده نمیشود.
سسامین وسایر لیگنانهای دانه کنجد در مقادیرmg400 ـ mg300 بهصورت روزانه برای دورههای زمانی طولانی مورد مطالعه قرار گرفتند و هیچ عارضه جانبی مشخصی گزارش نشد. با این حال، دوز بهینه برای مصرف انسان مشخص نیست. مقدار سسامین در دانههای کنجد به طور میانگین حدود 4 میلیگرم در هر گرم است.
سسامین در کپسولهای mg500 در دسترس است و توسط بدن سازان برای کاهش وزن مورد استفاده قرار میگیرد.
************
منبع: سامانه مکمل شناسی