فسفر و عملکرد آن

فسفر:

فسفر یک ماده ی معدنی می باشد، که حدود 1 درصد وزن افراد را تشکیل می دهد.قسمت عمده فسفر در استخوان ها و دندان ها یافت می شود.

عملکرد:

عملکرد اصلی فسفر در تشکیل استخوان ها و دندان ها است. فسفر نقش مهمی در استفاده بدن از کربوهیدرات ها و چربی ها ایفا می کند. فسفر همچنین در ساخت آدنوزین تری فسفات (مولکولی در بدن برای ذخیره انرژی) به کار می رود.

هم چنین عملکرد کلیه ها،انقباضات عضلانی ،ضربان نرمال قلب ،اعصاب و تنظیم کلسیم تحت کنترل میزان فسفر در  بدن می باشند.

کمبود فسفر می تواند منجر به کاهش اشتها ،کم خونی،درد عضلانی ،راشیتیسم یا نرمی استخوان ،بی حسی و ضعیف شدن سیستم ایمنی بشود. شایان ذکر است عموما افراد با کمبود فسفر روبه رو نمی شوند.و این کمبود در خون نادر است چون به آسانی در مواد غذایی در دسترس ،وجود دارد. البته مقدار زیاد فسفر می تواند با  کلسیم پیوند بخورد و در بافت های نرم مثل عضلات ذخیره بشود. که این امر جذب فسفر و هم چنین کلسیم را کاهش می دهد.

هم چنین در افرادی که دچار نارسائی های کلیوی هستند ،مصرف زیاد فسفر توصیه نمی شود. این  نکته را باید در نظر داشت جذب فسفر از یک فرد تا فرد دیگر متفاوت است.

لازم است بدانیم جذب کلسیم و فسفر با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند. و برای جذب هر کدام به همدیگر نیازمند هستند ، البته مقدار زیاد هر یک باعث تشکیل پیوند بین آنها شده و جذب همدیگر را کاهش می دهند .در نتیجه مقدار کافی از هر کدام (کلسیم و فسفر) برای بدن مناسب است.

ویتامین دی یکی از فاکتورهایی می باشد که کلسیم و فسفر را به صورت متعادل تنظیم می کند . ویتامین دی هم از مواد غذایی دریافت می شود و هم با تابش نور خورشید بر پوست و تشکیل 25/1 دی هیدروکسی ویتامین دی که فرم فعال و قابل جذب ویتامین دی است ،در بدن سنتز می شود. افزایش ویتامین دی باعث جذب روده ای کلسیم و فسفر و افزایش آنها در خون می شود.

منابع غذایی فسفر:
فسفر دارای منابع گیاهی و حیوانی می باشد . یک برنامه غذایی که کلسیم و پروتئین کافی داشته باشد ، میتواند میزان فسفر مد نظر ما را تامین کند.
دریافت روزانه فسفر هزار میلی گرم می باشد.
منابع گیاهی و حیوانی دارای فسفر همراه با درصد خلوص آنها در زیر آمده است.
1)دانه  ها: مانند کدو تنبل و کدو
دانه افتابگردان 32%، دانه کنجد 22%، تخم هندوانه 21%، تخم کتان 18%
2)پنیر :
 مانند پنیر بز 20%، پنیر موزرلا 18%، پنیر سوئیسی 17%، پنیر خامه ای بدون چربی 15%،
3)ماهی: مانند سالمون.
کپور 45%، ماهی سفید و کاد 29%، تن 28 %،
4)آجیل:
بادام زمینی 16%، مغز بادام 14%، پسته 13%
5)گوشت گاو و گوشت گوساله: ران گوشت گوساله به ازای هر 243 میلی گرم،25% فسفر دارد.
6)لبنیات کم چرب : هر 245 گرم شیر بدون چربی معادل 25 % فسفر دارد.
7)غذاهای حاوی سویا : هر 80 میلی گرم سویا حاوی 18% فسفر می باشد.
8)لوبیا و عدس:

لوبیا سفید 30%، نخود 28%، دانه های گرده 25%

منبع: دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت 

بسته های ویژه خبری را دنبال کنید : کاهش اشتها فسفر

پیشنهاد خواندنی

files-news-673964kam-khooni[6f468d049c59af5933dc63325dacf37c].jpg مشاهده
سمی و یا ایمن بودن فروس بیس گلیسینات؟